ΑRΤ STORE TOBACCO FACTORY
ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ 4A, ΚΑΒΑΛΑ, 65403
ΤΗΛ. - FΑΧ 2510 223190 - email:info@art-store.gr
"Όταν η τέχνη συναντιέται με την επιστήμη"
Η επιστημονική γνώση έχει την ικανότητα να διεισδύει απεριόριστα στην ουσία των φαινομένων. Η επιστήμη κατανοεί τον κόσμο ανακαλύπτοντας νόμους, αποκαλύπτοντας την ουσία των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων. Στην επιστημονική γνώση γενικεύονται και διαμορφώνονται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά τους και υπ' αυτήν την έννοια έχει την ιδιότητα της καθολικότητας. Ωστόσο, όταν ο άνθρωπος φτάνει από τα συγκεκριμένα φαινόμενα στις γενικεύσεις, στις αφαιρέσεις, με άλλα λόγια συνειδητοποιεί τον κόσμο θεωρητικά, χάνεται πολλές φορές η ζωντανή πολυμορφία της πραγματικότητας. Εδώ κολλάει το περίφημο απόφθεγμα του Γκαίτε: "Η θεωρία φίλε μου είναι πάντα γκρίζα και πάντα πράσινο το αιώνιο δέντρο της ζωής".
Για τη ζωή πέρα από το σκεπτόμενο εγκέφαλο, ο άνθρωπος πρέπει να έχει θέληση, έξαρση και αισθήματα. Η καλλιέργεια του αισθηματικού μας κόσμου αποτελεί προϋπόθεση για την αισθητική αφομοίωση της πραγματικότητας, της οποίας ανώτερη εκδήλωση - έκφραση είναι τέχνη. Το σύνολο των αισθητικών βιώσεων, εντυπώσεων και συγκινήσεων, επιτρέπει να αξιολογηθούν τα φαινόμενα της ζωής από την άποψη της θετικής ή της αρνητικής αξίας τους για την κοινωνία ή για το μεμονωμένο άνθρωπο. Η αποτίμηση αυτή έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο το ότι καθετί που στην κοινωνική δραστηριότητα του ανθρώπου έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή μαζί του ο άνθρωπος μπορεί να το κάνει αντικείμενο της αισθητικής του αντίληψης. Όταν θεάται τον εαυτό του στο αντικείμενο, το κάνει απόκτημα της συνείδησης του, δικό του ανοιχτό βιβλίο πλουτίζοντας τον εαυτό του και καλυτερεύοντας τη ζωή του.
Η αισθητική κρίση βοηθάει τον άνθρωπο να χρησιμοποιήσει την επιστημονική γνώση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εφόσον έχει για αντικείμενο καθετί που στη ζωή τον ενδιαφέρει. Μονάχα αυτό που ζεί στη ζωή, αυτό μπορεί να ζήσει και στην τέχνη. Γι' αυτό πολλές φορές η τέχνη μπορεί να προπαγανδίσει απεικονιστικά τα δεδομένα της επιστήμης ή να εμπνεύσει επιστήμονες να ανακαλύψουν πράγματα που μέχρι τη στιγμή της ανακάλυψης, υπήρχαν μόνο στη φαντασία των καλλιτεχνών.
Η έκθεση εικαστικών που διοργανώνει και επιμελείται η ΑRΤ STORE TOBACCO FACTORY με την συμμετοχή εννέα Καβαλιωτών δημιουργών (Κουκμάς Γιώργος, Κουκμά Έφη, Βυζοβίτης Χρήστος, Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Σιμιτσάκος Θέμης, Καλφόπουλος Αθηνόδωρος, Ανθάκης Λόης, Σταγγίδης Διαμαντής, Τakistaf - Τσαχαλίδης Χρήστος), έχει σκοπό να αναδείξει τη γόνιμη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη.
Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ